FR NL
Commune-Gemeente > identificatie > De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK): Wat is het en wat kan je ermee doen?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Wat is de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK)?

De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) is een gratis kaart die je toegang geeft tot noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in een ander Europees land. Het doel is om ervoor te zorgen dat je dezelfde toegang tot Textogezondheidszorg krijgt als de inwoners van het land dat je bezoekt, tegen dezelfde voorwaarden en kosten.


Met de Europese Ziekteverzekeringskaart ga je veilig op reis. Beter voorkomen dan genezen!

Wat is het verschil tussen de Europese Ziekteverzekeringskaart en de Europese Handicapkaart?

De EZVK en de TextoEuropese Handicapkaart zijn twee verschillende documenten. De EZVK biedt medische dekking tijdens reizen in Europa, terwijl de Europese Handicapkaart de toegankelijkheid en mobiliteit van mensen met een handicap bevordert.

Welke medische diensten worden gedekt?

Met de EHIC heb je recht op noodzakelijke medische behandelingen die niet kunnen wachten tot je terug in België bent. Dit omvat:

  • • Spoedeisende medische zorg
  • • Onvoorziene behandelingen voor chronische of reeds bestaande aandoeningen
  • • Zwangerschapszorg en bevalling (indien niet gepland als het doel van de reis)

De kaart dekt géén geplande medische behandelingen.

Wordt de Europese ziekteverzekeringskaart gedekt in verschillende Europese landen?

De EZVK wordt erkend in alle EU-landen, evenals in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Het zorgt ervoor dat je dezelfde zorg ontvangt als de burgers van het land waar je verblijft.

Volledige lijst van alle landen:

Australië - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Italië - Kroatië - Letland - Litouwen - Liechtenstein - Luxemburg - Malta - Noord-Macedonië - Noorwegen - Nederland - Oostenrijk - Polen - Portugal - Roemenië - Slovenië - Slowakije - Spanje - Tsjechië - Verenigd Koninkrijk - Zwitserland - Zweden

En ook op deze eilanden is de kaart geldig:

Aland Eilanden, Azoren, Balearen, Canarische Eilanden, Ceuta-Melilla enclaves, Corsica, Frans Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion Eiland, Sardinië, Sicilië

Wie kan de kaart aanvragen?

Iedereen die gedekt is door de Belgische verplichte ziekteverzekering kan een EZVK aanvragen. Dit omvat zowel werknemers, zelfstandigen als gepensioneerden.

Wat zijn de vereisten en benodigde documentatie?

Om een EZVK aan te vragen, heb je een identiteitskaart of paspoort nodig, een rijksregisternummer en een bewijs van verzekering bij een Belgische mutualiteit.

Wanneer, waar en hoe kan ik de kaart aanvragen? Stap-voor-stap:

Je kunt de EZVK aanvragen bij je mutualiteit. Dit kan meestal online, telefonisch of persoonlijk op het kantoor. Volg deze stappen:

  • 1• Ga naar de website van je mutualiteit (CM) of Helan.
  • 2• Log in op je persoonlijke account.
  • 3• Zoek naar de sectie voor de Europese Ziekteverzekeringskaart.
  • 4• Vul de vereiste informatie in.
  • 5• Dien de aanvraag in en wacht op bevestiging.

Gebruik van de kaart voor reeds bestaande aandoeningen

De EZVK dekt behandelingen voor reeds bestaande aandoeningen, zolang de zorg noodzakelijk is tijdens je verblijf en niet kan wachten tot je terug in België bent.

Wat is het verschil tussen de EZVK en een reisverzekering?

De EZVK dekt alleen noodzakelijke medische zorg en niet andere kosten zoals repatriëring of verlies van bagage. Voor volledige dekking tijdens je reis is het aan te raden om naast de EZVK ook een reisverzekering af te sluiten.

Kan ik de kaart gebruiken tijdens een medische noodsituatie in het buitenland?

Ja. Bij een medische noodsituatie toon je simpelweg je EZVK bij het ziekenhuis of de zorgverlener. Zij zullen de kaart gebruiken om de kosten te factureren volgens de lokale tarieven en voorwaarden.

Zijn er extra kosten bij gebruik van de kaart voor medische diensten?

Hoewel de EZVK je recht geeft op medische zorg tegen dezelfde voorwaarden als inwoners van het bezochte land, kunnen er toch eigen bijdragen of kosten in rekening worden gebracht.

Moet je de kaart vernieuwen?

Ja, de EZVK heeft een beperkte geldigheidsduur en moet vernieuwd worden voor de vervaldatum. Dit kan meestal eenvoudig online via je mutualiteit.

Verantwoordelijke organisatie en contactinformatie

In België zijn de mutualiteiten verantwoordelijk voor de uitgifte van de EZVK. Neem contact op met je mutualiteit voor meer informatie en hulp bij het aanvragen van de kaart.

Wat te doen bij verlies of diefstal van de kaart?

Bij verlies of diefstal van je EZVK, neem je onmiddellijk contact op met je mutualiteit om een vervangende kaart aan te vragen. In noodgevallen kunnen ze een tijdelijk certificaat uitgeven.

Kosten, geldigheid en verwerkingstijd

De EZVK is gratis. De geldigheidsduur varieert maar is meestal vijf jaar. De vervaldatum is ook terug te vinden op je kaart. De verwerkingstijd voor een nieuwe kaart bedraagt doorgaans enkele werkdagen tot een paar weken.

Een essentieel hulpmiddel voor op reis

De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die binnen Europa reist. Het zorgt ervoor dat je toegang hebt tot noodzakelijke medische zorg tegen dezelfde voorwaarden als de lokale inwoners, zonder verrassende kosten. Zorg ervoor dat je deze kaart altijd bij je hebt tijdens je reizen en vergeet niet om deze tijdig te vernieuwen. Voor een volledige bescherming is het raadzaam om ook een aanvullende reisverzekering af te sluiten.